Hugh E. MC

Hugh E. MC – H-Nigga Grove

Nu tar ni först och främst och sätter på musiken här ovanför.

I never paid a bitch [why h?]
I’m not the type of nigga, who get pussy whipped,
why pay a hoe when you game is strong,
keep a bitch broke that’s the theme of the song

—-
you got suckas talkin shit on the mic,
but I wouldn’t give a fuck they couldn’t beat me in a fist fight,
much less in a lyrical contest,
my jams dope,
I think you better rush this, pimp money and go,
like mack mark mayne, I’m pimpin the hoes,
you got suckas on the mic, punk prankstas,
as for me, I’m a true blue(?) gangsta

Den här låten, som kom nån gång under slutet av 80-talet, handlar alltså om; koppleri, kvinnohat, polistrakasserier, handel med crack, gol-hat, veka räppers som pratar skit på micken, allmäna hot mot alla som visar upp en negativ attityd, fellatio, Fillmoe-turf-representing, och givetvis allmänt skryt om Hugh E. MC’s rapskillz och person. Det är som att Hugh E. MC ville göra en låt som sammanfattar vad de kommande 20 årens rapmusik kommer handla om. Det lyckades ju han med. Fast egentligen tror jag mest han ville skryta så mycket som möjligt och ha det kul i studion med DJ-X1. I farten lyckades han skapa ett verk som gjorde honom till en bidragande faktor för framväxandet av San Franciscos rap scen, som då, och för alltid hamnat aningen i skymundan för sina grannar i San Francisco-bukten (främst Oakland och Vallejo).

Så här nu, när jag lyssnat på låten tio gånger i rad, får jag lite snuskgubbekänslan när han berättar om hur mycket han föredrar att kvinnor promenerar mot söder på honom, istället för att hålla på och tjattra så mycket.  Den är fett fet anyhoo. Nuförtiden skriver han  hursomhelst kinesiska visdomsord på twitter och berättar om hur han hjälper till att ta hand om hemlösa i Frisco då och då,  det är ju fint.

Styrkan i H-Nigga-Grove är enligt mig ändå attityden, som komplementeras utmärkt av basen (låter nästan som akustisk gitarrbas eller vad fan det kan heta). Det gjorde du bra, DJ-X1, brukar jag tänka när jag fått för mig att lyssna på den här sången igen. Riktigt lika hög nivå håller inte EP’n Gangsta Knowledge, vilket mest betyder att de andra fyra sångerna inte är legendariska bay hits. Det är hursomhelst i sin helhet fem väldigt starka låtar, emellan den inledande Gangstamatic, en kraftig NWA-låtande bit, och melodramatiska My Poetry, som låter som om den hade kunnat smyga in på Gangstarrs In The Arena, är det en väldigt stark EP. Som jag nu bjuder på för nedladdning, så att ni inte behöver slänga upp de dryga 100USD som Amazon vill ha för en använd kassett eller EP-skiva (är det samma sak som en vinylskiva? som man måste ha en vinylmaskin för att spela?).

Hugh E MC & DJ-XI – Gangsta Knowledge (1989)

1. Gangstamatic
2. H-Nigga Grove
3. It’s The Game
4. My Poverty
5. Let The Beat Flow

2 kommentarer på “Hugh E. MC

  1. Pingback: Manikyrer och pedikyrer. | Bayonnaise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s