we the niggas that the bay watch, no hasselhoff

Jag pallar inte helt tokpresentera NHT Boyz här, det har jag nämligen redan gjort en gång, på en annan del av internet, här (Obs, det är skrivet på engelska, så icke-engelskläsande göra sig icke besvär.). Men bara lite kort, året var 2007, hyphy var modeordet nummer ett inom den bayareaianska rappmusiken, E-40 och Keak Da Sneak släppte en sång som hette supder duper hyphy, helt utan ABBA-sampling, det fanns inga regler, inga strukturer.

Nevermind att anti-hyphy-rörelsen drevs av bay areas hårdingar, de som var för tuffa för att göra festlig musik. Hårdingarnas inställning påverkade utövarna, till exempel kampanjansiktet Mistah F.A.B. som 2007 stolt berättade att hans splitternya skiva enbart innehöll fem-sex hyphy-låtar. Det här skulle inte hålla. Men i hyphyns skuggan, kanske snarare vid sidan av, lyckades tonåringarna The Pack flyta vidare på fjolårshitten Vans, de spelade in mer musik, de nätverkade, som en modern individ eller subkultur. Deras rörelse och musik kallades based. Bakom The Pack verkade deras fränder och based-kollegor, kändast är Teamknoc, Dilligentz och NHT Boyz. Trots based’s uppgång och hyphys närmande fall, var det få som trodde att denna samling tonåringar från Berkley och Oakland bara några år senare, med facit i hand, skulle ha kommit att influera fler unga uppkommande musiker än hela hyphy-rörelsen tillsammans. Trion/fyrmanna-bandet NHT Boyz, har idag släppt sitt första mixtape sen den första sporlande och annorlunda based eran 2006-07.

Oakland-trion (?) NHT Boyz började höras och göra sig sedda igen under 2009. Föga väntat lät inte längre som den gamla based-musiken (det based låter inte heller som det gamla based), de låter inte based i huvudtaget, utan hade nu blivit ett helt vanligt gangsterrapp-samplande gangsterrapp-gäng från Oakland. Besvikelsen ersattes snabbt (i våras) med ett tyst jippie och en tänkt men inte utförd tumme upp. Det låter alltså bra. Faktum är att de 2010 låter mer som J-Stalin än The Pack. Vilket bland annat görs tydligt med valet av gästrappare, nämligen Pittsburgh-hårdingarna The Jacka och hans barndomskompis Husalah (Nä tok det blev inte en Husalah-fri post). Så här lät de alltså 2007 och strax där under, så låter de med The Jacka och Husalah:

NHT Boyz – Introduction (2007)

NHT Boyz – Big Money (Ft The Jacka) (2010)

NHT Boyz – Dope Boy (Ft Husalah) (2010)

Först, hör ni hur likt 2009-fenomenet jerkin NHT Boyz lät 2007. I klassisk Bay-stil bjuds det både på hård verklighet, och på humor. Här bjuds på mixtape hursomhelst. I brist på omslag blir en till Aris Jerome redigerad musikvideo innan länk och låtlista. Edit, hittade artwork, under videon.

NHT Boyz – Power Triangle

1. nht talk
2. 6 in the mornin
3. Dj
4. Ya bitch wanna
5. U aint from (ft the jacka)
6. ol lets do it freestyle
7. Respect
8. Dam homie
9. Realize
10. Gimmie Some (ft London)
11. space jams
12. nht talk 2
13. Ask 4
14. love dont live here (ft Netta Brielle)
15. Big Money (ft the jacka)
16. Big Mouth
17. slidin
18. Dope Boy (ft husalah)
19. Unbelievable freestyle

En kommentar på “we the niggas that the bay watch, no hasselhoff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s