Bra snällrapp

Man vet ju knappt var Kalifornien slutar och Egypten börjar.

LoveRance – UP ft IAMSU! & Skipper

San Fransico-rapparen IAMSU är mest känd för att han hade chansen att, då han har ett namn som börjar med bokstaven [i] (trots detta) – väljer att inte stava sitt namn med ett inledande gement i. Han skriver inte sitt namn iAMSU. Ibland skriver han det IAMSU, eller Iamsu, det är inte så värst. Det får en genast att tvivla över att han verkligen är en ung rappare från Kalifornien. Han säger ju det, han har släppt en skiva som heter ”Young California”. Det betyder ju för i helvete ”Unga Kalifornien”. Titeln kan tolkas på två sätt. Antingen syftar han till när Kalifornien var en ung, ett nyligen bildat land, strax efter att det var nåt sorts indian-tillhåll alltså. Guldrushdagarna. När San Francisco och Sacramento inte var annat än råtthål endast existerande för att laglösa pälsjägare och penningstinna guldvaskare skulle få doppa i grytan nån gång per halvår. Om man säger. Dipping In The Pot – som dom kanske sa. Men det verkar ju sjukt osannolikt att han släpper en rappskiva om det. Det är ett bokämne, rapp är helt fel konstnärliga uttrycksform om man vill prata om unga Kalifornien.

Såvida Unga Kalifornien inte syftar till unga Kalifornien som ungdomarnas Kalifornien. Tajta jeans, high school och småhundar. Surfing, Paris Hilton och jerkin. Thank-you-based-god, fellatio och pop-rapp a la Tyga. Snubbar som gillar Entourage och Odd Future samtidigt. Skejtare som gillar rapp och rappare som gillar Hollywood. Men, jag har lyssnat på så mycket Kalifornien-rapp, jag har lyssnat på så mycket Kaliforniska tonåringar rappa om sina liv, jag fattar inte. Sillicon Valley ligger i Kalifornien. Varför stavar Iamsu inte sitt namn iAMSU? Som iPHONE fattar ni? Det är ju skitpoppis bland unga Kalifornienbor att stava med litet i. Ja venne, ibland har jag fel.

Jävla hipp kille.

För ett tag sen började jag lyssna på den här rörelsen New Bay och deras festliga musik. Det har vi ju pratat om lite. Det är ju till exempel mina gamla favoriter Dilligentz och medlemmarna Jay Ant, AKA Frank, Prank och Damey’s solokarriärer som fångade mina öron. Men utöver Dilligentzarna har jag lyssnat jävla mycket på IAMSU. Han hade med några sånger på Mike Dash-E’s supersamlingsalbum Clap City 2 (3 har typ släppts i sommar men jag har för långsamt internet för att ladda), de sångerna var feta hursomhelst. Fetast var ju UP, den handlar om att knulla och jag såg nyligen på Twitter att Mistah Fab har gjort en remix, fy fan vad äckligt jag vill aldrig höra den lilla plutten rappa om sex.

Lite senare släppte IAMSU i alla fall det här albumet Young California. Jag tänkte att jag lyssnar en gång. Men jag har lyssnat massa gånger för det är ju så trevligt. Poppigt som helvete men fan vad väl det kommer till hands då och då när jag befinner mig sammanhang där rum fyllda med folk vill höra ”hittig” rapp. Jag erkänner att det antagligen låter som Drake fast minus Drake’s fula röst. Det är en bra skiva. De bästa sångerna hör ni nedan.

IAMSU – Faded

IAMSU – Crush

PS. Bonus att IAMSUs gäng heter HBK som i Halmstad Boll Klubb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s